Creativitate

Ce e creativitatea? Ce anume poate fi creativ?
Uneori considerăm a fi "creativ" sau "plin de creativitate" o activitate sau un lucru care implică cine ştie ce tehnici complicate şi sofisticate. Dar uităm cu desăvârşire lucrurile simple, comune, pe care le facem zi de zi şi care se pot "transforma" în creative doar combinându-le sau făcându-le puţin diferit de cum le faci de obicei; jucându-te cu ele. Nu vorbesc acum de a picta o Mona Lisa sau să sculptezi o Coloană a Infinitului; vorbesc de acea creativitate care ne face viaţa de zi cu zi mai frumoasă, plină de emoţie, tangibilă.
Încerc să le arăt copiilor cum un lucru foarte simplu poate deveni ceva foarte distractiv şi apreciat de alţii ca "creativ". Mai ţineţi minte podoabele de paste colorate pe care le făceam la şcoală şi la grădiniţă (sau noi generaţia de "decreţei" nu practicam aşa ceva la şcoală). Sau "Fluturele" pe care îl realizam pictând doar o jumătate din el pe o jumătate de coală de desen, apoi îndoiam foaia şi aveam un desen identic pe partea cealaltă... Şi cât ne mai minunăm de ele! E atât de uşor să fii creativ! Acelaşi lucru încerc să-i ajut pe copii să-l descopere, iar pe părinţii lor să înţeleagă. O sfoară poate să se transforme într-o "pensulă", o bucată de aluat într-un "bulgăre de lut" şi exemplele pot continua.
De cele mai multe ori ne blocăm pe tehnologie (cu care poţi face creaţie, dar necesită nişte "talente", un pic mai speciale decât cele obişnuite, cred eu) şi uităm lucrurile simple şi totuşi atât de frumoase şi pline de emoţie.

Comentarii

Postări populare